workstation

Wat is een workstation en waar worden ze voor gebruikt?

Geen enkel bedrijf kan meer functioneren zonder computers. Gek is dat niet: onze hele wereld draait op technologie, internet en het omgaan met data. Niet gek dus dat computers hoognodig zijn. In sommige bedrijven wordt er echter gebruik gemaakt van workstations in plaats van normale pc’s. Wat dat zijn? Dat lees je hier.

workstation

Een workstation: computer plus

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een workstation precies is. In het uiterlijk lijkt de workstation heel erg op een normale pc. De behuizing is vrijwel identiek. Het verschil zit hem in de details van de workstation ten opzichte van een normale pc. Een PC is vaak ontwikkeld en aangepast op consumenten gebruik. Dit heeft invloed op de mogelijkheden, functies, kwaliteit, prijs en prestaties van de PC. Workstations zijn ontworpen volgens specifieke eisen en wensen van de gebruiker. Dat wil zeggen dat een workstation vaak bedoeld is voor bedrijven. Je kunt er honderden tegelijk bestellen en ze worden allemaal op een netwerk aangesloten en samengesteld op basis van jouw wensen. Een normale pc is vaak minder ruimte voor maatwerk, terwijl workstations tot in de puntjes kunnen worden aangepast op jou. 

workstation

Een computer of workstation?

Het is dus duidelijk wanneer je voor een workstation kiest en wanneer voor een pc. Als je als consument een computer nodig hebt, of je hebt er maar een paar nodig die niet aan veel eisen hoeven te voldoen voor je kantoor, dan zijn normale pc’s voldoende.