De meeste mensen zijn nog niet echt bekend met het concept van fairtrade sieraden. Eerlijke handel is vooral bekend als het gaat om voedsel. We kennen de keurmerken voor koffie, thee en chocola – we weten dat er in deze sectoren vaak misstanden plaatsvinden, zoals te lage lonen voor de boeren. Maar fairtrade sieraden is een concept dat weinig bekendheid geniet. En dat is jammer, want ook in deze sector komen er ontzettend veel misstanden voor. Het is tijd dat hier wat aan gedaan wordt, je wilt immers geen sieraad dragen waar anderen voor hebben moeten lijden? 

Het belang van fairtrade sieraden

Wat is nu het probleem met de meeste ringen, oorbellen, kettingen en andere soorten juwelen? Als het geen fairtrade sieraden zijn, dan worden er geen eisen gesteld aan het loon dat mensen ontvangen, maar ook niet aan de omstandigheden waarin zij hun werk moeten doen. Goud, edelstenen en andere edelmetalen worden vaak gewonnen in mijnen. Deze mijnen zijn vaak niet op een veilige manier ingericht, waardoor de kans op ongelukken groot is en de gevolgen bij een ongeluk ook erg groot zijn. Mijnwerkers lopen daardoor onnodig veel risico. Daarnaast worden er bij het winnen van deze grondstoffen vaak schadelijke stoffen gebruikt, iets wat bij niet het geval is bij fairtrade sieraden. Deze stoffen zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de mijnwerkers. Hierdoor worden zij sneller ziek en overlijden vaak op een relatief jonge leeftijd. Daarnaast is het zo dat zij voor hun werk vaak een te laag loon ontvangen. Gevolg is dat zij hun kinderen niet naar school kunnen sturen en onvoldoende geld hebben voor voedsel, waardoor kinderen ook al op jonge leeftijd aan het werk moeten. Tot slot is het zo dat de hele sector vaak ook nog te lijden heeft onder criminaliteit, waardoor het begrip bloeddiamanten is ontstaan. Met een keurmerk voor fairtrade sieraden wordt geprobeerd hier iets aan te veranderen.

Fairmined

Waar staat dit keurmerk nu voor? Als jij kiest voor fairtrade sieraden, dan kun je er zeker van zijn dat:

  • de mijnwerkers in veilige mijnen werken
  • er geen gebruik gemaakt is van stoffen die schadelijk zijn voor milieu en gezondheid
  • kinderarbeid uitgesloten is
  • mijnwerkers een eerlijk loon ontvangen

Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de lokale gemeenschap, bijvoorbeeld door het bouwen van scholen en crèches. Voordat een sieraad het fairmined keurmerk mag dragen, moet er dus aan veel voorwaarden voldaan worden. Kies jij voor fairtrade sieraden, dan kies je dus voor een sieraad dat op verantwoorde wijze geproduceerd wordt. Dat draagt natuurlijk wel zo prettig! Maar daarnaast wil je natuurlijk ook gewoon kunnen kiezen voor een ring, een paar oorbellen of een ketting die helemaal bij jou past. Bij Juwelier de Tijd is dit geen enkel probleem! Zij hebben een brede collectie juwelen die op een eerlijke manier gemaakt zijn en die tegelijkertijd een mooi design hebben. Ook heb je bij hen altijd de mogelijkheid om zelf jouw sieraad naar wens te laten maken. Wil jij in het vervolg ook kiezen voor fairtrade sieraden? Kijk dan eens naar de mogelijkheden die Juwelier de Tijd jou kan bieden!