Voor bedrijfseigenaren, freelancers s de financiële bescherming van een arbeidsongeschiktheidsverzekering gewoon een must-have. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert je grootste troef en de mogelijkheid om het inkomen te blijven verdienen waarop je vertrouwt, tegen het risico op verwondingen en ziekten. Zonder dit kan de negatieve financiële impact van een onverwachte handicap je bedrijf doen zinken. Toch wordt de behoefte aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp vaak over het hoofd gezien. Het is tijd om de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen recht te zetten.

Hoe een arbeidsongeschiktheidsverzekering werkt

Het opzetten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering plan beschermt de bron van inkomsten tegen verwondingen en ziekten. Als je te ziek of te gewond bent om voor een langere periode te werken, kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering een deel van je maandelijkse inkomsten vervangen terwijl je weer op de been bent. Het uitkeringsbedrag dat je ontvangt, wordt behandeld als belastingvrij inkomen dat je kunt gebruiken om rekeningen te betalen, boodschappen te doen. Wat je ook nodig hebt om je levensstijl te behouden. Er zijn twee hoofdtypen arbeidsongeschiktheidsverzekeringen:

Langdurige arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Een langdurige arbeidsongeschiktheidsverzekering omvat ernstige aandoeningen die langer dan drie maanden duren (inclusief permanente aandoeningen), van kanker en hartaandoeningen tot artritis en rugpijn. Uitkeringen beginnen meestal 90 dagen nadat een handicap optreedt en heeft een duur van 5 jaar.

Kortlopende arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Een kortlopende arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt tijdelijke verwondingen en ziekten die minder dan drie maanden duren en waarvan mensen over het algemeen herstellen, zoals een gebroken pols of zwangerschapsverlof voor zwangerschap. De uitkeringen beginnen meestal 14 dagen nadat een handicap optreedt en heeft een duur van 3 maanden.

Bron: Tulpenfonds