Vier dingen waar je rekening mee moet houden als zzp’er

Lekker zelf je ding doen, je eigen uren inplannen en zelfstandigheid. Klinkt goed? Misschien is een zzp’er worden dan wel iets voor jou! Elk vakgebied kent ze. Je kunt een professionele HR interim, copywriter of zelfs programmeur zzp’er worden! Alles is mogelijk. Maar je begint niet zomaar. Er komt veel bij kijken en je moet veel dingen overwegen. Deze blog bevat een aantal tips en onderwerpen die je alvast een beetje op weg kunnen helpen.

Soft skills

Soft skills zijn persoonlijke, sociale en emotionele vaardigheden. Dit zijn vaardigheden die je niet even met een cursusje kunt leren. Dat zijn dan weer zogenaamde hard skills: vaardigheden die vaak baan-specifiek zijn en makkelijk zijn te evalueren. Dit is niet het geval met soft skills. Soft skills heeft te maken met hoe goed je kunt communiceren, luisteren en ook empathie. Tuurlijk, deze vaardigheden zijn ook belangrijk als je een normale baan hebt, maar als zzp’er kunnen ze beslissen of je succesvol wordt of niet. Kun jij goed met onredelijke klanten omgaan? Is het een koud kunstje voor jou om contacten te leggen met nieuwe mensen? Dit is essentieel als zzp’er.

Laat je werk zien!

Mensen kiezen voor jou omdat ze zien dat jij bekwaam bent voor het werk. Ze hebben vertrouwen in jou en in je werk. Maar, die overweging kunnen ze alleen maken als ze ander werk van je hebben gezien. Als jij niet kunt bewijzen dat jij iets voor ze kunt betekenen, waarom zouden ze je dan inhuren? Laat zien wat je kan en overtuig ze dat jij de juiste keuze bent!

Netwerken

Nieuwe contacten opdoen is heel belangrijk. Oftewel, ga netwerken! Zijn grote evenementen niet echt je ding? Dat is niet erg. Netwerken is tegenwoordig veel breder. Online communities, groepen en social media zijn ook erg goede middelen om nieuwe contacten te vinden. Reageer op berichten, plaats je eigen werk en stuur eens een DM naar een andere zzp’er die je bewondert. Je weet maar nooit wat er uit voort kan komen. Maar, onthoudt: niet elk contact hoeft een klant te worden. Aan iedereen vragen of ze nog werk voor je hebben kan averechts werken. Je wilt toch niet wanhopig overkomen?

Social media

Aansluitend op het vorige punt, social media is een krachtig middel voor zzp’ers. Je hoeft niet op elk kanaal aanwezig te zijn, zolang je aanwezigheid op je gekozen kanalen maar goed en actueel is. Het ligt er natuurlijk ook net aan waar je doelgroep zich bevindt. Linkedin is een heel breed platform. In feite is het een zakelijke vorm van Facebook voor zowel werkgevers, werknemers, maar ook zzp’ers!

Dit zijn allemaal punten die belangrijk zijn om te overwegen als je zzp’er wil worden. Let hiernaast natuurlijk ook op financiën en reglementen waar je je aan moet houden. Dit verschilt per sector, werkgebied en per land. Ben je er klaar voor?