Met deze 3 tips maak je jouw cursussen een succes!

Daar ga je dan. Jouw moment is eindelijk daar. Je mag je eigen cursus geven! Je hebt een cursusruimte in Utrecht gehuurd en de aanmeldingen stromen binnen. Je hebt je eigen materiaal al honderden keren doorgenomen. Je kunt het wel dromen! Maar hoe ga je deze informatie effectief overbrengen naar je publiek? Hoe maak je de cursus interessant? In deze blog kun je een aantal tips vinden die je goed op weg kunnen helpen!

Ken je publiek

Het is belangrijk dat je weet wie je publiek is. Een groep twintigers hebben andere verwachtingen van je dan een groep zakenmannen bijvoorbeeld. Meestal kun je van tevoren al een beetje peilen wie je publiek is aan de hand van het onderwerp waarover je gaat presenteren en wie zich heeft aangemeld. Maar het kan altijd anders uitpakken. Als je tijdens het geven van je cursus merkt dat je publiek toch anders is dan je had gedacht, zul je je aanpak aan moeten passen zodat het past bij het publiek. Het is natuurlijk de bedoeling dat zij de nieuwe informatie begrijpen en er iets mee kunnen gaan doen.

Gebruik persoonlijke situaties

Herkenbaarheid is heel belangrijk wanneer je een presentatie of cursus geeft. Begin je presentatie met een persoonlijk verhaal. Vertel wat je heeft aangezet tot het maken en geven van je cursus. Maak de verhalen herkenbaar voor je publiek. Op die manier kunnen ze zich makkelijker in jou verplaatsen. Mensen houden nu eenmaal van een goed verhaal.

Herhaal je punten

Om nieuwe informatie goed te onthouden en om er mee te kunnen werken, is het belangrijk dat je nieuwe informatie constant herhaalt. Je publiek een keer een concept uitleggen, wil nog niet zeggen dat ze het nu snappen en gaan onthouden. Herhaal het een aantal keer. Maak ezelsbruggetjes, vertel herkenbare situaties waarin het concept van pas komt en zorg ervoor dat je alles aan het eind nog eens herhaalt. Een samenvatting is altijd handig.

Goed presentaties en cursussen kunnen geven vereist heel veel oefenen. Vallen en opstaan. Trial and error. Wees dus niet bang als er een keer iets fout gaat. Zolang je jezelf maar weer herpakt en van die fouten leert.