Je magazijn optimaliseren In een bedrijf dat handelt in producten heb je dagelijks te maken met alles wat er gaande is in het magazijn. Om alle orders zo soepel mogelijk te laten verlopen, moet alles in het magazijn ook soepel verlopen. Terwijl je wandelt tussen de grootvakstellingen bedenk je dat het in jouw magazijn misschien wel handiger kan. Want wie wilt nu niet het werk optimaliseren om werktijd en dus geld te besparen? Lees verder voor een paar handige tips omtrent magazijnmanagement.

Opruimen en bijhouden

Voordat je ook maar iets gaat aanpassen aan je magazijn, zorg dat de boel optimaal geregeld is. Dat betekent dus: alles opgeruimd en op een handige plek? Het kan erg snel rommelig worden in het magazijn. In alles op orde houden moet dus een routine komen. Maar hiervoor een dagelijkse checklist, zodat je magazijnmanager niks kan missen. In een magazijn dat op orde is, gebeuren minder ongelukken en ben je nooit lang op zoek naar producten.

Optimaliseer het in- en uitgaan van producten

Bij het binnenkomen van inventaris kan een hoop misgaan. Om dat te voorkomen moet je ruimte maken in het magazijn om artikelen te ontvangen. Zo verklein je de kans dat binnengekomen inventaris die nog niet is geteld per ongeluk bij de al wel getelde inventaris komt. Dit klinkt nu als iets kleins, maar voorkomt een hoop nare verrassingen bij de balansopmaak. Hou daarnaast ook rekening met het verzenden van producten. Door bulkproducten die veel en snel verkopen dicht bij de ‘uitgang’ te plaatsen, verminder je het verzamelwerk.

Label, label, label

Label alles. Alles! Er mogen geen producten in je magazijn liggen zonder een label. Ligt er iets in het magazijn wat bij de producten voor de verkoop ligt, maar niet voor verkoop is? Plak een label erop dat dat aangeeft. Door labels te plakken voorkom je fouten. Het zal vast vaker voorkomen dat producten op elkaar lijken en worden verward. Nu denk je misschien ‘maar mijn medewerkers werken er al zo lang, die weten het verschil wel’. Maar op een dag dat iemand vermoeid is of je een nieuwe werknemer hebt aangenomen hebt, maken dit soort dingen het verschil!

Netjes afsluiten

Plan de werkdagen zo in dat er aan het einde van de dag nog wat tijd is om alles netjes achter te laten. Zo kun je de volgende ochtend weer fris beginnen. Wat een overzichtelijk magazijn, dat vindt iedereen fijn!