omgaan met ontslag

Hoe ga je om met plotseling ontslag

Ontslagen worden kan de besten overkomen. Helaas. Maar als het je overkomt, sta je wel voor een belangrijke vraag: ‘en nu?’ Allereerst is het belangrijk om het je niet te persoonlijk aan te trekken. Of het ontslag nu is gebaseerd op prestaties of op bijvoorbeeld een fusie. Daar help je namelijk jezelf en anderen niet mee. Het kan zijn dat je werknemer je een traject voor outplacement aanbiedt. Dat is een goede manier om de draad weer op te pakken en ergens anders je plek te vinden. Maar ook als je niet een outplacementtraject gaat volgen, is het belangrijk dat je de draad weer oppakt. Hoe dan, dat lees je hieronder.

Treuren mag

Het is logisch dat je verdriet hebt om je verloren baan. Sta jezelf dat moment van rouw dan ook toe. Ben je nog boos op jezelf of je baas, schaam je je nog voor je ontslag, dan is het moeilijk om een nieuwe baan te zoeken. Neem dus even de tijd om je ontslag te verwerken. Je mag even mokken en zelfmedelijden hebben. Ja echt. Gooi de negatieve gevoelens er allemaal uit (thuis, niet bij je baas) zodat je het niet meeneemt tijdens je aankomende banenjacht en sollicitatiegesprekken. Maar pas op: blijf er niet langer dan een week in hangen. Geef jezelf een aantal dagen en probeer dan je mindset om te zetten. Betreedt weer met opgeheven hoofd de buitenwereld en nieuwe kansen.

Ga de reden van ontslag na

Je kan ontslagen worden om een hoop verschillende redenen. Je kan ontslagen zijn omdat het bedrijf met minder mensen verder moest of wilde, of omdat jullie verwachtingen botsten. Ben je ontslagen met als reden niet voldoende prestaties, dan heb je waarschijnlijk een paar dingen om aan te werken. Ga bij jezelf na of je je bewust bent van je tekortkomingen. Als je het kan, probeer er dan aan te werken. Is het je nog niet helemaal duidelijk, lees dan nog eens je evaluaties na – als je die op papier hebt. Je kan natuurlijk ook aan je collega’s vragen om eerlijk te vertellen wat je kunt verbeteren. Met deze kennis voorkom je dat je minpunten meenemen naar een volgende baan.

De draad weer oppakken

Tot slot: ga gewoon weer verder na je ontslag. Ga solliciteren, blijf netwerken. Je moet bij potentieel nieuwe werkgevers kunnen laten zien dat je een goede kandidaat bent. Dat doe je door je over je ontslag heen te zetten. Focus je in plaats van op je ontslag op je prestaties, je ervaring en je kunnen. Zo krijg je zo weer een nieuwe baan!