Je hebt een mooie baan en vind het geweldig om daar te werken. Je gaat elke dag met plezier naar werk en je hebt ook nog eens leuke collega’s. En dan word je plots ziek. Niet een ziekte waar je paar dagen thuis blijft, maar echt een stuk langer. Denk aan weken en maanden. Dit wilt niemand die veel van zijn baan houd. Nu denk je misschien hoe moet ik dit doen en hoe moet ik geld binnenkrijgen? Je gaat naar je werkgever toe hiermee. Hij bepaalt of jij met een bedrijfsarts in gesprek zou moeten gaan. Alles wat je bespreekt met een bedrijfsarts is geheim. Een bedrijfsarts heeft namelijk beroepsgeheim. Dit houdt in dat hij alles verplicht geheim moet houden wat zijn patiënten tegen hem zeggen of over informatie van zijn patiënten. Als een bedrijfsarts jouw informatie deelt is dit strafbaar. 

loopbaanbegeleiding-outplacement

Nadat je in gesprek bent gegaan met een bedrijfsarts kan hij ongeveer bepalen hoelang je ziek bent en niet kunt werken. Je bent kan nu niet werken voor 5 maanden lang. Dat is best wel een lange tijd. In deze tijd mag je gewoon alles doen bijvoorbeeld; op vakantie gaan. Dit mag je allemaal doen zolang het niet je herstelling verhindert. Na deze lange 5 maanden mag je weer terug naar werk en weer aan de slag gaan. Dit proces heet re-integratie. Wanneer je weer terug aan de slag gaat mag je ervoor kiezen hoe je het wilt doen. Wil je in een keer terug of een beetje voor beetje. Je moet natuurlijk wel kiezen wat het beste voor je is zodat je niet weer ziek wordt en weer niet kunt werken voor een paar maanden. Dat wilt namelijk niemand! Je kan er ook voor kiezen om langzaam terug te gaan naar werk, dan kan je ook hulp vragen aan je collega’s. Je kan aan hun vragen of zij een klein gedeelte van jouw werk doen. Zodat jij jouw werk rustig aan kan doen en dat je niet te snel jezelf overbelast. 

Ik kan mijn werk niet doen na mijn re- integratie!

Ben je weer aan het werk bij je super leuke baan, maar je komt erachter dat het totaal niet lukt om jouw werktaken uit te voeren. Je kan hiermee naar je werkgever toegaan. Jouw werkgever stelt voor om een andere baan te krijgen bij het bedrijf. Als je hier niet geschikt voor bent omdat je geen ervaring hebt moet jouw werkgever een cursus aanschaffen voor jou. Het kan ook zo zijn dat je helemaal niet meer daar kan werken en dus ergens anders een baan moet vinden. Zo kan jouw re- integratie verlopen. Nu je eindelijk weer kan werken na je re- integratie kan je bij jouw vertrouwde baan of eventueel een nieuwe baan die nog leuker is dan je vorige baan kan je lekker aan de slag en weer goed geld verdienen! En nu nog hopen dat je niet weer ziek wordt.