Gevelgroen

Bij een groene omgeving denken de meesten mensen aan natuurgebieden, maar met gevelgroen en daktuinen is het ook prima mogelijk om de stad om te vormen tot een groene omgeving. Een groene gevel is niet alleen mooi en rustgevend, maar het heeft ook positieve effecten op de weersinvloeden. Als het hard regent hebben een groene gevel en een daktuin een regulerende werking. Die zorgt ervoor dat het regenwater niet meteen wegspoelt. Daarmee worden overstromingen voorkomen. Een daktuin houdt het water een tijdje vast en laat het dan langzaam los. Het water kan dan rustig worden afgevoerd met het riool of wegtrekken in de bodem.

Gevelgroen als remedie tegen hitte

Een bekend effect van tropische dagen is dat het in de binnensteden dan nog 3 – 5 graden warmer wordt dan in landelijke gebieden. Dat komt doordat er in de stad veel steen en beton zit en dat wordt erg warm. Met gevelgroen en daktuinen is dat effect minder groot. Daktuinen, groene gevels, parken en ook groenstroken in de bestrating absorberen de hitte voor een belangrijk deel. Door dit effect helpt gevelgroen het klimaat in een stad een stuk aangenamer te maken. Het effect is uiteraard groter als meer mensen een daktuin of een groene gevel aanleggen.

BTL als ontwerper van daktuinen

De ecologische deskundigheid van BTL wordt ook ingezet bij het ontwerpen van daktuinen en groene gevels. Dat is niet alleen een kwestie van groen uitzoeken en op het dak leggen. Het dak moet goed worden voorbereid. Dat betekent dat eerst moet worden uitgezocht of het dak een daktuin wel kan dragen. Daarna wordt een geschikte water absorberende laag aangebracht en pas dan kan de daktuin of het gevelgroen worden geplaatst. BTL geeft de eigenaren van de gebouwen uiteraard ook advies over het onderhoud van hun daktuin of gevelgroen.