In iedere onderneming en in elk pand wordt er aangegeven dat er voldoende BHV op locatie aanwezig moet zijn. Maar hoe zit dat met een kleine onderneming? En hoe zit dat met als je maar in een heel klein clubje werkt? Kortom, wanneer is het hebben van een BHV team verplicht en hoeveel is er dan verplicht? Het antwoord geeft G4S, expert op het gebied van veiligheidstrainingen met BHV als een van de belangrijkste specialismen.

Is BHV altijd verplicht?

Ja. Het hebben van een team BHV is in elke organisatie verplicht. Volgens de Arbowet heb je als ondernemer een zorgplicht. Je moet ten alle tijden de veiligheid van je werknemers en andere aanwezigen in je pand kunnen waarborgen. Wanneer er een ongeval ontstaat of er breekt een brand uit, dan moet iedereen erop kunnen vertrouwen dat deze in veiligheid wordt gebracht en/of geholpen wordt aan zijn of haar verwondingen. Om deze zorgplicht na te kunnen komen heb je voldoende BHV’ers nodig op elke locatie.

Hoeveel BHV is verplicht?

De Arbowet schrijft voor dat je verplicht bent om een team van BHV’ers in dienst te hebben, maar er staat niet in deze wet hoeveel het er precies moeten zijn. Hierboven wordt al gesproken over de term ‘voldoende BHV’, maar bhv verplicht bij hoeveel werknemers? Het aantal bedrijfshulpverleners hangt sterk af van de grootte van je onderneming. Als vuistregel hanteert G4S dat er één BHV’er per tien werknemers aanwezig moet zijn. Dit moet kloppen op elk moment van de werkdag. Dit hangt samen met het goed kunnen coördineren en uitvoeren in een gebouw met meerdere etages.

Hoe breid je je team BHV uit?

Je hoeft geen aparte medewerkers in te huren om genoeg bedrijfshulpverleners te hebben. In principe kan iedereen die maar BHV wilt worden dit worden, zolang deze een erkende cursus volgt. Deze cursus kun je bij G4S volgen, zodat je binnen twee dagdelen tijd je certificaat kunt behalen. Voor iedere onderneming is het belangrijk BHV te hebben, alleen de hoeveelheid hangt van de grootte van je bedrijf zelf af.